Który miód jest najzdrowszy?
Jednym z podstawowych podziałów miodów jest ten, ze względu na to, z czego są one wytwarzane. Tak można wyróżnić następujące:
- Miód nektarowy – wytwarzany z nektaru.
- Miód spadziowy – produkowany ze spadzi liściastej lub iglastej.
- Miód nektarowo – spadziowy – wytwarzany częściowo ze spadzi i nektaru roślin.
Miody nektarowe najczęściej są pozyskiwane z wyłącznie jednej rośliny (między innymi miód malinowy, miód nawłociowy, faceliowy). Można również spotkać się z miodami wielokwiatowymi.
Miód lipowy
Właściwości miodu lipowego:
- sprawdza się przy grypie i przeziębieniu,
- wzmacnia odporność organizmu,
- zalecany przy chorobach dróg moczowych i nerwicach,
- wykazuje właściwości antybiotyczne,
- dobry na gorączkę, posiada działanie wykrztuśne, również ten miód działa uspokajająco.
Miód wielokwiatowy
- doskonały przy leczeniu przeziębienia oraz grypy,
- wzmacnia odporność organizmu,
- wspomaga mięsień sercowy oraz pracę układu krwionośnego,
- znakomicie wpływa na pracę wątroby.
Miód akacjowy
- polecany na trawienie oraz także ochrania żołądek i jelita,
- pomocny przy zgadze, znakomicie wzmacnia organizm,
- stosuje się go na kaszel oraz na przeziębienie,
- wspomaga leczenie choroby wrzodowej,
- koi nerwy.
Miód rzepakowy
- sprawdza się na oparzenia, przyspiesza gojenie ran,
- doskonały suplement przy leczeniu trzustki, wątroby, nerek, układu pokarmowego,
- wspomaga pracę układu krążenia,
- skutecznie obniża ciśnienie krwi,
- stosowany na przeziębienia oraz na zapalenia dróg oddechowych.
Miód gryczany
- duża zawartość żelaza,
- wykazuje działanie odtruwające, a także wspomaga pracę układu krążenia,
- świetny dla osób cierpiących na miażdżycę i znajdujących się w grupie ryzyka chorób serca,
- wzmacnia odporność,
- wpływa pozytywnie na układ nerwowy.
Miód spadziowy
- bardzo wysokie działanie bakteriobójcza i antybiotyczna,
- wykazuje właściwości przeciwreumatyczne,
- pozytywnie wpływa na serce,
- działa odtruwająco,
- stosowany przy schorzeniach dróg oddechowych, serca, przewodu pokarmowego, trawienia oraz układu krążenia,
- wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciw wykrztuśne.
Miód nawłociowy – Jest to dość rzadko spotykany miód. Wyróżnia go jasnożółty kolor i goryczka w smaku. Ma działanie bakteriobójcze, wzmacnia odporność organizmu i świetnie wpływa na stan skóry.
Jaki miód jest najbardziej wartościowy?
Na co szkodzi miód?
Cukrzyca – miód może być obciążeniem dla trzustki, ponieważ wykazuje dużą zawartość fruktozy. Osoby, które wykazują predyspozycje do zachorowania na cukrzycę oraz są cukrzykami, powinny skonsultować z lekarzem spożywanie miodu. Na całe szczęście są miody, które są polecane dla cukrzyków (miód akacjowy), jednak i tak nie należy przesadzać z nadmierną ich ilością.
Nadwaga – 100g miodu to ok. 304 kcal – taką kaloryczność wykazuje miód. Osoby cierpiące na nadwagę, liczące każdą kalorię, powinny dobrze przemyśleć, na ile miodu mogą sobie pozwolić.
Alergia – miody mogą zawierać silny alergen, który może wywołać uczulenie u alergików. Osoby z alergiami powinny ostrożnie podchodzić, szczególnie do pierwszego spróbowania miodu.