Miód jest doceniany przez ludzi od tysięcy lat, głównie za niezwykłe walory smakowe. Stał się on wyjątkowym dodatkiem do przeróżnych dań, potraw, jak również i napojów. Miód możemy odnaleźć także w kosmetologii – stosowany jest między innymi przy tworzeniu kosmetyków. Głównym tego powodem są niezwykłe właściwości zdrowotne i antybakteryjne. Dlatego też jest chętnie stosowany przy wszelakich problemach ze zdrowiem organizmu człowieka. Jaki miód, na co będzie najlepszym wyborem?

Który miód jest najzdrowszy?

Jednym z podstawowych podziałów miodów jest ten, ze względu na to, z czego są one wytwarzane. Tak można wyróżnić następujące:

  • Miód nektarowy – wytwarzany z nektaru.
  • Miód spadziowy – produkowany ze spadzi liściastej lub iglastej.
  • Miód nektarowo – spadziowy – wytwarzany częściowo ze spadzi i nektaru roślin.

Miody nektarowe najczęściej są pozyskiwane z wyłącznie jednej rośliny (między innymi miód malinowy, miód nawłociowy, faceliowy). Można również spotkać się z miodami wielokwiatowymi.

Miód lipowy

Wytwarzany z pyłku kwiatów lipy. Charakteryzuje się jasnożółtą, bursztynową barwą. Jak rozpoznać miód lipowy? Ma bardzo słodki smak, z lekko ostrym posmakiem. Uznawany jest  za jeden z najbardziej cenionych miodów nektarowych, głównie ze względu na problemy produkcyjne (skupiska drzew lipy rzadko występują w przyrodzie, a z nich pozyskiwany jest pyłek do tego miodu), jednocześnie za powszechnie uznawany świetny smak. Można śmiało stwierdzić, że jest to jeden z najbardziej zdrowych miodów.

Właściwości miodu lipowego:

  • sprawdza się przy grypie i przeziębieniu,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • zalecany przy chorobach dróg moczowych i nerwicach,
  • wykazuje właściwości antybiotyczne,
  • dobry na gorączkę, posiada działanie wykrztuśne, również ten miód działa uspokajająco.

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy należy do najbardziej popularnych miodów w Polsce. Jego smak, barwa, jak również właściwości zdrowotne są zależne od tego z jakich gatunków kwiatów, krzewów, drzew, będzie pozyskiwany nektar na miód. Kluczowym czynnikiem jest miejsce, w jakim znajduje się pasieka oraz czas zbiorów. Na co pomaga miód wielokwiatowy?

  • doskonały przy leczeniu przeziębienia oraz grypy,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • wspomaga mięsień sercowy oraz pracę układu krwionośnego,
  • znakomicie wpływa na pracę wątroby.
Nektar Wielokwiatowy

Miód akacjowy

Co wyróżnia miód akacjowy? Jest on kolejnym miodem nektarowym. Produkowany z kwiatów robinii akacjowej, posiada charakterystyczny smak, który jest łagodny i ma jasny, słomkowy kolor. Sprawdź, dlaczego warto postawić właśnie na ten rodzaj miodu.

  • polecany na trawienie oraz także ochrania żołądek i jelita,
  • pomocny przy zgadze, znakomicie wzmacnia organizm,
  • stosuje się go na kaszel oraz na przeziębienie,
  • wspomaga leczenie choroby wrzodowej,
  • koi nerwy.

Miód rzepakowy

Dlaczego warto wybierać miód rzepakowy? Można stwierdzić, że jest to jeden z najbardziej popularnych miodów. Co go charakteryzuje? Słomkowa barwa i delikatny zapach. Krystalizacja w miodzie rzepakowym przebiega stosunkowo szybko. Nie wiesz, który miód wybrać na problemy z sercem? Zdecydowanie jest to miód rzepakowy!

  • sprawdza się na oparzenia, przyspiesza gojenie ran,
  • doskonały suplement przy leczeniu trzustki, wątroby, nerek, układu pokarmowego,
  • wspomaga pracę układu krążenia,
  • skutecznie obniża ciśnienie krwi,
  • stosowany na przeziębienia oraz na zapalenia dróg oddechowych.

Miód gryczany

Miód gryczany produkowany jest przez pszczoły z kwiatów gryki. Charakterystyczna dla Posiada charakterystyczny słodko-ostry smak, który niekoniecznie musi trafić do kubków smakowych każdego, kto będzie go próbować. Jednakże właściwości zdrowotne zdecydowanie mogą wyróżnić go na tle pozostałych miodów. Powszechnie uważany za jeden z najzdrowszych miodów.

  • duża zawartość żelaza,
  • wykazuje działanie odtruwające, a także wspomaga pracę układu krążenia,
  • świetny dla osób cierpiących na miażdżycę i znajdujących się w grupie ryzyka chorób serca,
  • wzmacnia odporność,
  • wpływa pozytywnie na układ nerwowy.

Miód spadziowy

Miody spadziowe to oddzielna grupa miodów, których pozyskiwanie jest inne od bardziej popularnych nektarowych miodów. W ich przypadku wytwarzanie miodu następuje przez pozyskiwanie wydzielin mszyc i czerwców, które żerują na liściach drzew. Wyróżnić można miody spadziowe liściaste oraz iglaste. Miody spadziowe są bardzo doceniane przez miłośników miodów – mają one wyjątkowo bogaty skład, który zapewnia solidną dawkę zdrowia, mikroskładników dla organizmu. Miód spadziowy jest uznawany jako najzdrowszy miód.

  • bardzo wysokie działanie bakteriobójcza i antybiotyczna,
  • wykazuje właściwości przeciwreumatyczne,
  • pozytywnie wpływa na serce,
  • działa odtruwająco,
  • stosowany przy schorzeniach dróg oddechowych, serca, przewodu pokarmowego, trawienia oraz układu krążenia,
  • wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciw wykrztuśne.
Powyższe miody są jednymi z bardziej popularnych, które można znaleźć w sklepach. Każdy z nich możesz zamówić w gospodarstwie pasiecznym Miody Sowa. Zobacz ofertę miodów i produktów pszczelich pochodzących z polskiej pasieki!
Z jakimi innymi rodzajami miodów możesz się jeszcze spotkać? Biorąc pod uwagę wartościowe właściwości zdrowotne, jak również i walory smakowe, można wyróżnić następujące miody.
Miód malinowy należy do rzadziej spotykanych miodów. Wytwarzany jest z kwiatów malin przez pszczoły. Po miód malinowy powinny sięgnąć osoby, które poszukują ciekawych, owocowych smaków. Do najważniejszych właściwości można zaliczyć wspomaganie leczenia grypy i przeziębienia, obniżenie ciśnienia, czy wspomaganie pracy układu krążenia.
Miód faceliowy – nektarowy miód pozyskiwany z kwiatów facelii. Charakteryzuje go lekki, delikatny smak oraz przyjemny kwiatowy zapach. Ma działanie przeciwbakteryjne, obniża działanie nikotyny, alkoholu oraz kawy i herbaty. Skuteczny w walce z przeziębieniem.
Miód wrzosowy – charakterystyczna dla niego jest lekko pomarańczowa barwa oraz ciekawy aromat. Polecany jest dla osób z problemami układu moczowego, a także poprawia pracę jelit i działa przeciwzapalnie.

Miód nawłociowy – Jest to dość rzadko spotykany miód. Wyróżnia go jasnożółty kolor i goryczka w smaku. Ma działanie bakteriobójcze, wzmacnia odporność organizmu i świetnie wpływa na stan skóry.

Jaki miód jest najbardziej wartościowy?

Praktycznie każdy z miodów przynosi dużo dobrego dla zdrowia organizmu człowieka. Niektóre wykazują działanie wykrztuśne, inne z kolei zdecydowanie lepiej wzmacniają odporność, układ oddechowy, a nawet pomagają przy przewlekłych chorobach przeziębieniowych, leczeniu schorzeń układu krążenia, czy chorobach wątroby. Dopasuj idealny dla Ciebie w smaku miód, nie zapomnij również o zdrowotnych właściwościach, które są dla Ciebie najważniejsze!
Miody

Na co szkodzi miód?

Mimo iż miody posiadają tak wiele zalet, nie są polecane dla każdego. Zobacz, kiedy powinieneś unikać miodu.

Cukrzyca – miód może być obciążeniem dla trzustki, ponieważ wykazuje dużą zawartość fruktozy. Osoby, które wykazują predyspozycje do zachorowania na cukrzycę oraz są cukrzykami, powinny skonsultować z lekarzem spożywanie miodu. Na całe szczęście są miody, które są polecane dla cukrzyków (miód akacjowy), jednak i tak nie należy przesadzać z nadmierną ich ilością.

Nadwaga – 100g miodu to ok. 304 kcal – taką kaloryczność wykazuje miód. Osoby cierpiące na nadwagę, liczące każdą kalorię, powinny dobrze przemyśleć, na ile miodu mogą sobie pozwolić.

Alergia – miody mogą zawierać silny alergen, który może wywołać uczulenie u alergików. Osoby z alergiami powinny ostrożnie podchodzić, szczególnie do pierwszego spróbowania miodu.

Ostatnia aktualizacja